Opleiding tot luchtverkeersleider

Opleiding

Onze opleiding tot luchtverkeersleider is gratis, sterker nog, je krijgt direct salaris! De betaalde opleiding bestaat uit twee fases: de Initial Training, welke deels in Kopenhagen en op Schiphol plaatsvindt, gevolgd door de Unit Training op jouw toekomstige werkplek.

De opleiding 

De volledige opleiding bestaat uit de Initial Training en Unit Training en start drie keer per jaar: twee klassen in het voorjaar en één in het najaar. Aanmelden voor de selectieprocedure kan het hele jaar door. Heb je alle selectierondes succesvol doorlopen? Dan kan je starten aan de opleiding tot luchtverkeersleider en plannen we samen de start van jouw opleiding!

Initial Training

Je opleiding begint met een 11-weekse basistraining. Deze start met een teambuildingsweek, gevolgd door een intensieve theorieopleiding en het werken op de simulator, waar je je vaardigheden als luchtverkeersleider ontwikkelt. Gedurende deze periode maak je kennis met alle facetten van luchtverkeersleiding.

Na deze fase bepalen we samen welke luchtverkeersleidingsunit het beste bij jou past. Je kunt geplaatst worden op een van onze civiele luchthavens, zoals Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Groningen (Eelde), Maastricht (Beek), Lelystad, of op een van de militaire locaties zoals Woensdrecht, Gilze-Rijen, De Kooy, Volkel, Leeuwarden of Eindhoven.

Daarna start je de verdiepende simulatortraining gericht op de gekozen unit. Na ongeveer een jaar rond je de Initial Training af en ontvang je het Europees erkende Student Controller License. Hiermee ben je klaar om de Unit Training te beginnen en je verder te specialiseren in jouw luchtverkeersleidingsunit.

Initial Training

Initial Training

Bekijk hier de video

Unit Training

Na de Initial Training specialiseer je tijdens de Unit Training op de unit waarvoor je wordt opgeleid. Dit deel van de opleiding bestaat uit de Pre-On The Job en On the Job Training (OJT). In de simulator leer je de basisprincipes van luchtverkeersleiding en probeer je verschillende scenario's uit, waardoor je je vaardigheden verder verfijnt en inzicht krijgt in de dynamiek van je werkplek.

Daarna ga je wennen aan het werken in wisselende dagdiensten, zodat je goed voorbereid bent op de realiteit van het beroep, onder begeleiding van een coach met ‘live-traffic’, het echte werk! Tijdens deze fase krijg je steeds meer verantwoordelijkheid en bouw je ervaring op in echte situaties. De Unit Training duurt 2 tot 3 jaar, waarna je volledig bevoegd bent om zelfstandig als luchtverkeersleider te werken.

Unit Training

Unit Training

Bekijk hier de video

Navigatie

Het vak navigatie is een van de eerste theorievakken die je tijdens je opleiding bij LVNL krijgt. Je leert hoe een vliegtuig zich van A naar B beweegt, maar het begint met het begrijpen van waar het vliegtuig zich precies bevindt in het luchtruim.

Als luchtverkeersleider moet je inzicht hebben in hoe een vliegtuig zijn positie bepaalt. Het boeiende aan navigatie is dat je begint met de basisprincipes van klassieke navigatie, zoals het gebruik van de wereldbol en hoe we onze positie op aarde vaststellen.

Van daaruit werk je toe naar moderne precisienavigatie, waarbij je leert over de nieuwste technieken en systemen die vandaag de dag worden gebruikt om nauwkeurig de positie van een vliegtuig te bepalen.

Navigatie

Navigatie

Bekijk hier de video

Meteorologie

Meteorologie is een belangrijk onderdeel van de opleiding tot luchtverkeersleider. In dit vak leer je niet alleen over de invloed van het weer op de luchtvaart, maar ook over de onderliggende natuurkundige principes. Aanvankelijk krijg je te maken met theoretische natuurkunde, waarbij je leert werken met complexe formules en het analyseren van grafieken.

Daarnaast is het van belang dat je als luchtverkeersleider 4-dimensionaal kunt denken, omdat alles in het luchtruim voortdurend in beweging is—niet alleen in drie dimensies, maar ook over tijd. Je moet inzicht krijgen in hoe weersomstandigheden en andere factoren de beweging van vliegtuigen beïnvloeden. Dit vereist dat je de wetmatigheden van meteorologie begrijpt en kunt toepassen in je beslissingen, zodat je in real-time nauwkeurige voorspellingen en keuzes kunt maken om het luchtverkeer veilig te begeleiden.

Meteorologie

Meteorologie

Bekijk hier de video

Veelgestelde vragen